Fördős Zé a konyhában Electrolux

Vöröslencse leves kolbász-chipsszel

2013.12.28. 01:21 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
Vöröslencse leves kolbász-chipsszel Tovább

Nem kezdem el magyarázni, hiszen mindannyian tudjátok: ha bőségben, gazdagságban, nyugalomban akartok élni 2014-ben, akkor megúszhatatlan a lencse fogyasztása szilveszter hajnalán, de legkésőbb délután 2-kor, másnaposan ébredve. De nehogy azt higgyétek, hogy csak hagyományos lencséből készült hagyományos lencsefőzelék vagy leves jöhet szóba! Az itt következő receptben egy kevésbé gyakran  és egy nagyon ritkán használt lencsefélét fogunk használni, ráadásul ezeknek a pénzteremtő hatásuk is sokkal nagyobb. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Lucinda nénikém kerek 250 ezer dollárt húzott be egy alabamai kisállat-cirkuszban vásárolt sorsjeggyel, miután valami oknál fogva aznap elkezdte sajnálni a szarvasmarhákat és ezért vöröslencse-fasírttal kérte a reggeli hamburgerét.

 

Szóval csináljátok meg ezt a levest ti is és készüljetek nyugodtan isteni illatokra, lehengerlő ízekre és persze a pénzesőre, ami rátok vár.

Hozzávalók 4 személy részére:

  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 15 dkg sárgarépa
  • 2 teáskanál paradicsompüré
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darabka gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál füstöltpaprika por (vagy sima pirospaprika)
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 15 dkg vöröslencse
  • 8-10 dl zöldségalaplé
  • 10 dkg szárazkolbász
  • 10 dkg fekete belugalencse
  • 5-6 evőkanál balzsamecet

Először is fogjátok a vöröshagymát és kevés olajon kezdjétek el párolni. A répát pucoljátok  meg, vágjátok karikára és dobjátok a hagyma mellé. Ami mindenképp kell bele, az egy kis sűrített paradicsom: ezt pirítsátok meg a lábasban. Pár szelet gyömbér és 2-3 durvára vágott fokhagyma: szintén jöhet a többi hozzávalóhoz! Jön a fűszerezés: római kömény, füstölt paprika és őrölt koriander. Adjátok hozzá a vöröslencsét, hevítsétek fel és öntsétek nyakon a zöldségalaplével. Sózzátok, borsozzátok és az egészet főzzétek kb. 15 percig . Jöhet a pürésítés, amíg szép krémes és narancssárga nem lesz az egész.

Egy kolbászból vágjatok minél vékonyabb szeleteket és forró serpenyőben pirítsátok őket ropogósra.

Most pedig  jön egy kis gourmet-trükk: főzzétek ki a fekete belugalencsét (nem kell teljesen puhára, akkor jó, ha harapható állagú marad!), szűrjétek le, dobjátok rá a kolbász megmaradt zsírjára és a balzsamecettel forraljátok össze 1-2 perc alatt.

Jöhet a tálalás: krémleves, rászórva a ropogós kolbász-chipsz és rákanalazva egy kevés balzsamecetes lencse. Ne hagyjátok le ti sem a szilveszteri/újévi menüről! BÚÉK!!! Tessék szépen nézegetni a korábbi videóimat is és lájkolni Facebookon!

nezo1.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

A bejegyzés trackback címe:

http://zeakonyhaban.blog.hu/api/trackback/id/tr465713967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Ha bármilyen kérdés felmerülne...