Fördős Zé a konyhában Electrolux

Milánói makaróni rengeteg sajttal összesütve

2017.01.11. 16:35 | Street Kitchen | Szólj hozzá! komment komment
Milánói makaróni rengeteg sajttal összesütve Tovább

Gyerekkorunk kedvencét, a milánói makarónit hoztuk el nektek. Kit érdekel, hogy egy kamu kajáról van szó, ha ennyire finom?!

Hozzávalók (4 főre):

  • 25 dkg makaróni tészta
  • 25 dkg csiperke
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg sonka
  • ½ tk. oregano
  • 3 dl passata
  • 1 vöröshagyma
  • 10 dkg trapista sajt
  • 1 ek. zsemlemorzsa

makaroni1.jpg

Egy forró serpenyőben a vékonyra szeletelt gombát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát és fokhagymát. Ha kicsit már lepirult, akkor mehet rá a csíkokra vágott sonka. Ha sonka is kapott egy kis színt, akkor hozzáöntjük a passátát. Sózzuk, borsozzuk és oregánóval ízesítjük. Összeforgatjuk az aldentére főzött tésztával. Megszórjuk jó sok reszelt sajttal és a zsemlemorzsával a tetejét. 180 fokos sütőben addig sütjük, amíg rá nem pirul a sajt.

makaroni.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

Étcsokoládés chilis kalács

2016.12.30. 19:36 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
Étcsokoládés chilis kalács Tovább

Egy igazán izgalmas és ütős kalács azoknak, akik imádják a chilit és a desszerteknél sem riadnak vissza tőle. Reggelihez, vagy a délutáni kávé mellé, garantáltan feldobja a napodat! 

 img_2934.JPG

Hozzávalók a tésztához

  • 250 g liszt
  • 30 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • fél kávéskanál só
  • 150 ml tej
  • fél csomag instant élesztő

Hozzávalók a töltelékhez

  • 100 g étcsokoládé
  • 70 g vaj
  • 30 g porcukor
  • 15 g kakaópor
  • fél teáskanál fahéj
  • fél / egy mokkáskanál morzsolt, szárított chili paprika, ízléstől és csípősségtől függően

Hozzávalók a lekenéshez

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

 

Az élesztőt kevés langyos tejjel és cukorral futtassuk fel, a lisztet morzsoljuk el a vajjal. A robotgépünk táljába tegyük bele a hozzávalókat úgy, hogy alulra kerüljön a só, utána a lisztes vaj, reszelt narancshéj, tojás, tej és végül az élesztő. Kezdjük el dagasztani, amíg el nem válik az edény falától, majd meleg helyen letakarva kelesszük 1 órán keresztül.

A töltelékhez az étcsokit a vajjal vízgőz fölött olvasszuk össze, majd egy habverő segítségével adjuk hozzá a többi összetevőt és keverjük simára.

img_2932.JPG

A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk vékonyra, kenjünk meg a töltelékünkkel és tekerjük fel úgy, ahogyan a bejglit szoktuk. Miután kész, középen vágjuk szét úgy, hogy a tetején maradjon egy összeérő kapocs. A két részt csavarjuk, majd a végén tapasszuk össze.

Tegyük sütőpapírral bélelt kenyérformába, kelesszük a formában még 15 percig, kenjük le tejes tojássárgával és süssük 180 fokon 25 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy tökéletsen megsült-e.

Tipp: A sütés elején egy kis gőz hozzáadásval még tökéletesebb eredményt érhettek el:

 http://www.electrolux.hu/kitchen/cooking/ovens/oven/eoc5654anx/ 

 

 

Tovább a poszthoz
komment komment

A kedvenc pogácsa receptem

2016.12.30. 08:51 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
A kedvenc pogácsa receptem Tovább

A holnapi bulihoz még nem késő beszerezni mindent egy igazán cool kolbászos pogácsához!! Akár nálatok lesz a buli, akár vendégségbe mentek, ezzel biztosan ti lesztek a buli kedvenc arcai ;) (na jó, meg azok akik a piát viszik) :D

 

img_2941.JPG

Kolbászos pogácsa

Hozzávalók 2 tepsihez

  • 500 g liszt
  • 250 g vaj
  • 200 ml tejföl
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2,5 csapott tk só
  • 2 tojás
  • 80 g száraz kolbász

tetejére:

  • 1 tojás + 1 evőkanál tej
  • 150 g reszelt sajt

A kolbászt pirítsuk meg és aprítóval pépesítsük le. A vajat a liszttel morzsoljuk el, majd a többi hozzávalóval együtt gyúrjuk össze, az instant élesztőt nem kell külön felfuttatni. A tésztával egyből dolgozhatunk, ha ragacsos lenne, akkor adjunk még hozzá lisztet.1,5-2 cm vastagságúra nyújtsuk, majd szaggassuk ki.

A tetejét kenjük meg tejes tojássárgával és szórjuk meg reszelt sajttal.

180 fokon légkeveréses funkción süssük kb 20 percig.

img_2940.JPG

 

Tovább a poszthoz
komment komment

Tökmagos-füstölt sajtos rúd

2016.12.27. 08:30 | anagyluca | Szólj hozzá! komment komment
Tökmagos-füstölt sajtos rúd Tovább

A két ünnep között, na meg Szilveszterkor, biztos, hogy jönnek-mennek a barátok nálatok is. Ez a tökmagos füstölt sajtos rúd pedig tökéletes lehet, ha hirtelen vendégeitek érkeznek. Gyorsan elkészül, és a sör is csúszik mellé rendesen. Próbáljátok ki, jó kis partykaja.Hozzávalók (1,5 tepsinyi):

A tésztához:

  • 500 g liszt
  • 250 g szobahőmérsékletű vaj
  • 250 g ricotta
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 tojás

A tetejéhez:

  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • 50 g hántolt tökmag
  • 150 g reszelt füstölt sajt

img_2758.JPG

A lisztben keverjük el a sót, majd morzsoljuk össze a vajjal. Adjuk hozzá a ricottát, tojást és gyúrjuk össze, tegyük hűtőbe 2 órára. Az így elkészült tésztát, lisztezett felületen 1,5 cm vastagságú téglalappá nyújtsuk, majd vágjuk fel 2 cm szélet és 7 cm hosszú csíkokra. Az így készült rudakat kenjünk le tojássárgás tejjel, szórjuk meg reszelt füstölt sajttal és durvára vágott tökmaggal, majd alsó-felső sütéses funkción 200 fokon süssük arany barnára.

img_2757.JPG

 

Tovább a poszthoz
komment komment

Csokis keksz makadámia dióval és vörös áfonyával megbolondítva

2016.12.26. 09:03 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
Csokis keksz makadámia dióval és vörös áfonyával megbolondítva Tovább

 Ha nem akartok sokat forgolódni a konyhában, de a bejgli már fogyóban, ez a legtutibb döntés, hogy mégis legyen egy tuti keksz otthon reggelire! Hipp-hopp elkészül és elképesztően finom! 

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 100 g vaj
  • 100 g cukor
  • 160 g liszt
  • 20 g kakaópor
  • 1 tojás
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • fél teáskanál sütőpor
  • ¼ teáskanál só
  • 50 g durvára vágott makadámiadió
  • 75 g durvára vágott aszalt vörös áfonya

 img_2927.JPG

A vajat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a tojást, majd a többi hozzávalót és robotgép segítségével keverjük tésztává. Egy fagyis kanál segítségével adagoljuk ki, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire tegyünk 8 db-ot, lapítsuk meg kicsit a tetejét és süssük 180 fokon 15 percig.

img_2926.JPG

A csokis kekszek Electrolux PlusSteam sütőben készültek:

http://www.electrolux.hu/kitchen/cooking/ovens/oven/eoc5654anx/ 

 

Tovább a poszthoz
komment komment

Gesztenyés meggyes muffin

2016.12.22. 09:02 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
Gesztenyés meggyes muffin Tovább

A muffint mindenki szereti, hiszen pár perc alatt össze lehet dobni, a végeredmény mégis zseniális lesz. Feltéve persze, hogy van egy jó receptetek! Egészen véletlenül most pont egy ilyen következik: ki tudja miért, de az utóbbi időben rá vagyok kattanva a gesztenyére és a meggyre, így egyértelmű volt, hogy ezeket fogom belekombinálni ebbe a muffinba. Nyugodtan vágjatok bele még este 10 után is, mert pofonegyszerű, a kalóriákat meg ki számolja?! ;)

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 50 g szobahőmérsékletű vaj
  • 100 g cukor
  • 2 tojás
  • 250 g cukrozott gesztenyemassza
  • 30 ml rum
  • 250 g liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 100 g tejföl
  • kis üveg magozott meggybefőtt
  • 2 csipet só
  • 2 dl habtejszín
  • fahéj

img_2768.JPG

A sütőt kapcsoljuk légkeveréses funkción 180 fokra.

A vajat a cukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá a tojást és robotgép segítségével keverjük őket össze. Ha elég habos, akkor tegyük bele az összemorzsolt gesztenyemasszát és a rumot, majd dolgozzuk ezt is jól össze. Ha elkészültünk, akkor nincs más dolgunk, minthogy beleöntsük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, tejfölt és pár kavarás után osszuk szét 12 papír kapszlival kibélelt muffin formába úgy, hogy először tegyünk egy evőkanálnyi tésztát alulra, arra 2-3 szem meggyet, majd töltsük meg tésztával a kapszli ¾-ig és süssük 20 perc alatt készre.  

A tejszínt verjük habbá és halmozzuk a kihűlt muffinok tetejére, majd hintsük meg fahéjjal.

img_2767.JPG

Tovább a poszthoz
komment komment

Matcha keksz rumos szilvalekvárral

2016.12.21. 08:45 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
Matcha keksz rumos szilvalekvárral Tovább

Rumos szilvalekvárral töltött matcha kekszek

Ti is imádjátok a matcha teát? Ez a különleges japán teapor nemcsak forró italnak elkészítve szuper, érdemes kipróbálni a keksz verzióját is. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni! Ilyenkor decemberben a csillag alakú javasolt, de az év bármely szakában jó kis nassolnivaló.

 

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 120 g szobahőmérsékletű vaj
  • 180 g liszt
  • 60 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 tk matcha teapor
  • rumos szilvalekvár

 

img_2929.JPG

A tésztához a vajat a porcukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a tojás sárgáját, majd a többi hozzávalót és gyúrjuk tésztává. Tegyük hűtőbe 1 órára, majd lisztezett deszkán nyújtsuk és szaggassuk ki csillag alakú kiszúróval. 180 fokon süssük 10 percig.

Ha kihűlt, akkor töltsük meg rumos szilvalekvárral és tapasszuk össze őket.

 

img_2928.JPG

Tovább a poszthoz
komment komment

A legkirályabb sajtos csiga

2016.12.20. 16:00 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
A legkirályabb sajtos csiga Tovább

Zöldfűszeres fetakrémes csiga

Na, akkor sorolom, jó? Bazsalikom,oregánó,rozmaring,olivabogyó és fetasajt! Kell ennél több? Giga finom vendégváró tipp, hogy ne csak édesség legyen az asztalon. ;)

img_2943.JPG

Hozzávalók 12 darabhoz

A tésztához

  • 500 g liszt
  • 30 g élesztő
  • 250 ml víz
  • 20 g tejföl
  • 1 csapott evőkanál só

Hozzávalók a töltelékhez

  • 250 g fetasajt
  • 50 g tejföl
  • 3 ág rozmaring
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 10 szem magozott olíva bogyó
  • ¼ tk őrölt bors
  • ¼ tk őrölt szerecsendió
  • olívaolaj a tészta megkenéséhez

img_2942_1.JPG

30 g élesztőt egy kis langyos tejben 1 teáskanál cukorral futtassunk fel. A hozzávalókat tegyük dagasztógépbe úgy, hogy alul legyen a só, utána a liszt, tejföl, víz, végül a felfuttatott élesztő, majd a dagasztó kar segítségével gyúrjuk tésztává és kelesszük 1-1,5 órát.

Miközben kel a tésztánk, készítsük el a krémet. A fetasajtot és a tejfölt egy villa segítségével nyomkodjuk szét, majd ízesítsük a fűszerekkel, az olíva bogyót pedig vágjuk bele.

Miután megkelt a tésztánk, nyújtsuk fél cm vastagságúra, locsoljuk meg vékonyan olívaolajjal és kenjük meg a krémmel, majd hengergessük fel, ahogyan a bejglit szoktuk. Vágjuk 2 cm vastagságúra őket, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire és süssük 200 fokon 20 percig.

Tipp: Egy kis gőz hozzáadásával még ropogósabbak lesznek a csigák. Ha nincsen olyan sütőtök, ami tud egy kis gőzt adni a sütéshez, egy hőálló tálba tegyetek egy pohár vizet a sütőbe a sütés elején.

A fetasajtos csigák Electrolux PlusSteam sütőben készültek:  http://www.electrolux.hu/izek/inspiracio/bake-for-someone/

Ti mit fogtok sütni idén? Fotózzátok le, küldjétek be és nyerjetek egy Electrolux Assistent robotgépet! 

Az eddigi pályázatok:

https://www.facebook.com/pg/fordos.ze/photos/?tab=album&album_id=1747001305625005

Részletes játékszabály: 

http://zeakonyhaban.blog.hu/2016/11/29/bake_for_someone_jatekszabaly 

 

 

Tovább a poszthoz
komment komment

Egy igazi klasszikus - Szilvalekváros hókifli

2016.12.19. 08:25 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
Egy igazi klasszikus - Szilvalekváros hókifli Tovább

Szilvalekváros hókifli

Karácsonykor mindenki vágyik az otthoni ízekre, és ez így is van rendjén. Ez a hókifli egy igazi ünnepi klasszikus, aki beleharap, automatikusan dúdolni kezdi, hogy  "Mennyből az angyal".. :D 

img_2760.JPG

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 200 g liszt
  • 150 g szobahőmérsékletű vaj
  • 20 g víz
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 csipet só
  • 50 g szilárdabb szilvalekvár
  • porcukor a hempergetéshez

A vajat a liszttel összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, az ecetet, a vizet és egyneműre összegyúrjuk. Lisztezett felületen vékonyan kör alakúra kinyújtjuk, majd egy kés segítségével ugyanakkora háromszögekre osszuk fel a kört. A háromszög csúcsával szemközti részre teszünk kb 1 tk szilalekvárt és feltekerjük, majd a két végét kicsit behajlítjuk és így kifli formájúra formázzuk őket. Sütőpapírral kibélelt tepsire sorakoztassuk, majd 180 fokon légkeveréses funkción süssük 20-25 percig, majd még melegen hempergessük porcukorba.

img_2759_1.JPG

 

Ti mit fogtok sütni idén? Fotózzátok le, küldjétek be és nyerjetek egy Electrolux Assistent robotgépet! 

Az eddigi pályázatok:

https://www.facebook.com/pg/fordos.ze/photos/?tab=album&album_id=1747001305625005

Részletes játékszabály: 

http://zeakonyhaban.blog.hu/2016/11/29/bake_for_someone_jatekszabaly 

Tovább a poszthoz
komment komment

Isler ünnepi kiadásban

2016.12.18. 15:29 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
Isler ünnepi kiadásban Tovább

Isler sós karamellel töltve

Ti is imádjátok az islert? Én igen, ezért ez sem maradhatott ki a karácsonyi süti áradatból. Ez egy extra, ünnepi verzió, sós karamellel és dióval megbolondítva...nyamiiii!

img_2931.JPG

Hozzávalók a tésztához (15 islerhez)

  • 70 g darált dió
  • 110 g liszt
  • 120 g szobahőmérsékletű vaj
  • 60 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só

Hozzávalók a karamell szószhoz

  • 130 g cukor
  • 75 ml habtejszín
  • 25 g vaj
  • 1 teáskanál só

Hozzávalók a bevonáshoz

  • 150 g étcsokoládé
  • 1 evőkanál étolaj

Először készítsük el a karamellt, mert ki kell hűlnie, hogy tölthető állapotba kerüljön. A cukrot olvasszuk meg egy lábasban, majd vegyük le a tűzről és öntsük hozzá a tejszínt, majd a vajat és a sót, keverjük el alaposan és hagyjuk kihűlni.

A vajat a porcukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá a tojás sárgáját, majd a többi hozzávalót és gyúrjuk tésztává. Tegyük 1 órára hűtőbe, majd lisztezett felületen nyújtsuk és szúrjunk ki belőle 5 cm átmérőjű köröket. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és 180 fokon süssük 13 percig. Két kört töltsünk meg sós karamellaszósszal, majd mártsuk ki őket az olajjal elkevert olvasztott csokiban.

img_2930.JPG

Ti mit fogtok sütni idén? Fotózzátok le, küldjétek be és nyerjetek egy Electrolux Assistent robotgépet! 

Az eddigi pályázatok:

https://www.facebook.com/pg/fordos.ze/photos/?tab=album&album_id=1747001305625005

Részletes játékszabály: 

http://zeakonyhaban.blog.hu/2016/11/29/bake_for_someone_jatekszabaly 

 

Tovább a poszthoz
komment komment

Ételek és ötletek Fördős Zétől az Instagramon!