Fördős Zé a konyhában Electrolux

Szárazföldi paella csirkecombokkal és sok kolbásszal

2016.02.12. 09:54 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Szárazföldi paella csirkecombokkal és sok kolbásszal Tovább

A tengerparton kagylókkal és rákkal esszük, de itt a szárazföldön sem maradhat el az igazi paella-élmény: itt csirkecombokkal és kolbásszal készítjük, füstölt paprikával és sáfránnyal fűszerezzük, az alját kicsit megpirítjuk és el is készült a paella. Isteni finom spanyol fogás, teszteljétek!

img_7960.jpg

Hozzávalók két személyre

  • 2 db alsó és 2 db felső csirkecomb
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 1/4 db zöld és 1/4 db piros kaliforniai paprika
  • 10 dkg darabolt paradicsom konzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál füstöltpaprika-őrlemény
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 5 dkg chorizo vagy szárazkolbász
  • 5 dl szárnyasalaplé (vagy víz)
  • 12,5 dkg rizottó rizs (pl. arborio)
  • 5 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 nagy csipet valódi sáfrány
  • Só, bors

paella.jpg

A finoman sózott-borsozott csirkerészeket kevés olívaolajon közepes lángon 80% készültségűre pirítjuk, majd félretoljuk a serpenyő szélére és mellette a nagyon finomra vágott lila hagymát üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk az apró kockára vágott kaliforniai paprikát, a szeletekre vágott fokhagymát és a vékony szeletekre vágott kolbászt is. Egy perc után hozzáöntjük a paradicsompürét, és sóval, borssal, a füstölt paprikával és a kakukkfű leveleivel ízesítjük. Visszarendezgetjük a combokat, felöntjük az alaplével és 10 percig hagyjuk közepes lánggon rotyogni. Hozzáadjuk a sáfrányt és a rizst, amelyet finoman összekeverve-rázogatva eligazgatunk, hogy mindenhova kerüljön a serpenyőben. Fontos, hogy innentől kezdve már nem piszkáljuk a paellánkat, hagyjuk, hogy a hő magától elintézzen mindent. Nagy lángon intenzíven felforraljuk, majd 2 perc múlva levesszük alacsonyra a lángot, megszórjuk a zöldborsóval és a petrezselyemmel, majd addig rotyogtatjuk, míg a rizs teljesen magába nem szívja a nedvességet, és az alja enyhén kezd lepirulni (összesen kb. 20 perc). Levesszük a tűzről, és fedővel vagy alufóliával letakarva öt percig pihentetjük tálalás előtt.

img_7977.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

Luxuskaja egy pizza árából: stroganoff bélszín

2016.02.04. 14:17 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Luxuskaja egy pizza árából: stroganoff bélszín Tovább

A Stroganoff bélszínről mindenki tudja, hogy egy nagyon pikáns, finom étel. Sokan azt is tudni vélik, hogy drága dologról van szó (elvégre bélszínt pakolunk bele), és ezért eszükbe sem jut elkészíteni. De érdemes csinálni egy gyors számolást, mielőtt rögtön a csirkés verziónak látnátok neki! Meglátjátok majd, egy házhozszállított pizza árából fogjátok összedobni ezt a vacsit bélszínestül, gombástul, fehérborostul, köretestül. Teszteljétek!


img_8928.jpg

  • 40 dkg bélszín
  • 50 dkg gomba
  • 20 dkg tejföl
  • 20 dkg tejszín
  • 1 tk paradicsompüré
  • 1 tk mustár
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor 
  • 3-4 csemegeuborka
  • 5 dkg savanyított gyöngyhagyma
  • 1 citrom
  • kis csokor petrezselyem

img_8917.jpg

A gombákat egy tűzforróra hevített serpenyőben, napraforgóolajon aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük egy tálba. A bélszínt vékony csíkokra vágjuk, majd kevés olajon ezt is átpirítjuk a forró serpenyőben, ügyelve arra, hogy szaftos maradjon, ne száradjon ki.  Közben sózzuk, borsozzuk és ezt is félretesszük a gomba mellé. A hagymát és a fokhagymát finomra vágva a serpenyőbe tesszük és adunk hozzá egy kis olajat, ha szükséges. Hozzáadunk 1-1 teáskanál mustárt és paradicsompürét, majd ezeket a hagymával és fokhagymával együtt lepirítjuk. Ha ez megtörtént, felöntjük a fehérborral és hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Közben hozzáadjuk az átöblített és kis kockákra vágott csemegeuborkát és a szintén átöblített gyöngyhagymát. Egy kezeletlen héjú, vagy nagyon alaposan megtisztított citrom héjából 3 kis szeletet vágunk egy zöldséghámozóval, majd ezeket a szeleteket kis csíkokra vágva hozzáadjuk az ételhez. Elkeverjük benne a tejfölt és a tejszínt, majd sózzuk, borsozzuk és hagyjuk rottyanni egyet. Visszapakoljuk a korábban lepirított bélszínt és a gombákat, az egészet összeforgatjuk, majd megszórjuk  a finomra vágott petrezselyemmel. Sült krumplival, vagy rizzsel tálaljuk.

img_8926.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

Zöld tagliatelle citrusos gremolatával

2016.02.01. 09:42 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Zöld tagliatelle citrusos gremolatával Tovább

Télen az ember ösztönösen zsírt zabál eszméletlen mennyiségű zsíros hús, bacon és vaj formájában, amivel alapvetően nincs gond, de azért kell egy kis vitamin is. Szóval fogjatok egy nagy fej salátát, dobjátok össze belőle ezt a zöld tagliatellét és garantáltan nem fogjátok megbánni, mert baromi finooom lesz!

Hozzávalók 2 személynek:

  • 25 dkg tagliatelle
  • 1 dl olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db szárított pepperoncini vagy más csípős paprika
  • 1/2 fejes saláta
  • 5 dkg parmezán
  • 1 citrom
  • 1 narancs
  • 1 nagy marék (7-8 dkg) pirított tökmag
  • Só, bors

tagliatelle.jpg

Egy közepesen forró serpenyőben felhevítjük az olívaolaj felét, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és a durvára vágott szárított paprikát. Közepes lángon addig sütjük, míg a fokhagyma finoman pirulni kezd, ekkor lehúzzuk a tűzről.

A fejessalátát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és széttépkedve egy aprítógépbe dobjuk. Hozzáöntjük a maradék olívaolajat, a lereszelt parmezán felét, sózzuk-borsozzuk és az egészet alaposan összeturmixoljuk. Félretesszük.

Összedobjuk a gremolatát: a citrom és a narancs alaposan megmosott héjából egy zöldséghámozóval 3-3 csíkot lehámozunk és egészen vékony kis csíkokra, majd apró kockákra szeleteljük. A tökmagot finomra aprítjuk és összekeverjük a reszelt parmezánnal és a finomra aprított citrushéjjal.

A tagliatellét sós, forró vízben al dentére főzzük, lazán lecsepegtetjük és beledobjuk az ismét felforrósított fokhagymás-chilis olajba. Hozzákanalazzuk a leturmixolt fejessalátát, az egészet alaposan átforgatjuk és tálaljuk is. A pastát jó alaposan megszórjuk a citrusos gremolatával, meglocsoljuk olívaolajjal és kész is vagyunk!

Tovább a poszthoz
Címkék: olasz recept pasta
komment komment

Spanyol churros recept

2016.01.27. 11:12 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Spanyol churros recept Tovább

Régi nagy kedvencünk a churros, ha Barcelonában járunk tuti nem hagyjuk ki. Dél-Amerikában egyébként a töltött változat a népszerűbb, a spanyolok viszont ezt a vékony, csokiszószba mártogatott verziót preferálják. Egy olajban kisütött égetett tésztáról van szó, amit illik fahéjas cukorba hempergetni. Autentikus recept következik!

7135.jpg

Hozzávalók kb. 4 személyre

A churroshoz:

  • 12 dkg puha vaj
  • ½ teáskanál só
  • 15 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl víz
  • étolaj a sütéshez
  • fahéjas cukor a meghempergetéshez

A csokiöntethez:

  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 5 dl tej
  • 12 dkg csokoládé
  • 3 ek barna cukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

churros.jpg

A vizet a vajjal és a sóval egy edényben felforraljuk, egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet, intenzíven keverni kezdjük fakanállal, és ezt úgy 2 percig abba sem hagyjuk −közben a massza el fog válni az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, és kicsit átforgatva hagyjuk hűlni 2 percig, majd egyesével belekeverjük a tojásokat is. A végeredmény egy lágy, úgynevezett égetett tészta lesz − hasonló a képviselőfánk vagy profiterol alapjához. A kész tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és 10−12 centi hosszú rudakat nyomkodunk belőle közvetlenül a 170 fokos, bő olajba, és szép aranybarnára sütjük őket. A kisült churrosokat még melegen fahéjas cukorba forgatjuk.

A csokiöntethez a keményítőt elkeverjük 125 ml hideg tejben. A maradék tejet kis lábosba tesszük, és alacsony láng felett felolvasztjuk benne a darabokra tört csokoládét. A csokis tejhez adjuk a keményítős tejet, a kristálycukorral, a fahéjjal, a sóval és a kakaóval ízesítjük, majd közepes lángon 15 percig főzzük (amíg besűrűsödik). Még forrón mártogassuk bele a churrost, úgy az igazi!

Tovább a poszthoz
komment komment

Penne alla vodka

2016.01.16. 12:20 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Penne alla vodka Tovább

Őrült nagy marhaságnak tűnhet elsőre, de valójában egy teljesen klasszik olasz receptről van szó, amivel trattoriákban is találkozhatunk. A vodka rendszerbe juttatásának oka nem is annyira az ízekben, inkább az állagban keresendő: ennél krémesebb paradicsomos pennét még nem ettetek!

Hozzávalók két személynek:

  • 25 dkg penne
  • 15 dkg csirkemell filé
  • 1 kisebb vöröshagyma vagy salotta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál paradicsompüré
  • kb. 10 szem kapribogyó
  • 2 dl passzírozott paradicsom (passata)
  • 1,5 dl habtejszín 30%-os
  • 0,4 dl vodka
  • Só, bors
  • 1+2 evőkanál vaj
  • Néhány levél friss bazsalikom
  • Olívaolaj és parmezán a tálalásnál

img_9061.jpg
Forraljuk fel a vizet a tésztának, közben pedig egy serpenyőben olajat hevítünk, majd rádobjuk a felkockázott csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk és a forró serpenyőben átpirítjuk, majd félretesszük. A serpenyőben vajat olvasztunk, majd finomra vágott hagymát és lapokra vágott fokhagymát dobunk bele. A hagymára kerül a paradicsompüré és a hagymával, fokhagymával együtt közepes lángon lepirítjuk. A hagymás alaphoz adjuk a kapribogyót is, közben pedig a forró vízben elkezdjük kifőzni a tésztát. A serpenyőbe öntjük a passzírozott paradicsomot is, lejjebb vesszük a lángot és rotyogtatni kezdjük, majd hozzáadjuk a vodkát is, amiből kb. 1 perc rotyogtatással elpárologtatjuk az alkoholt, végül hozzáadjuk a tejszínt. A mártást sózzuk, borsozzuk és még beleolvasztunk egy kis vajat is. Hozzáadjuk a korábban átsütött csirkét, majd elzárjuk alatta a lángot, a bazsalikomot pedig belemorzsoljuk. A tésztát leszűrjük és összeforgatjuk a mártással. Tálalásnál még kerül rá egy kis olívaolaj és sok parmezán. 

img_9056.jpg

Tovább a poszthoz
Címkék: olasz recept pasta
komment komment

Körözött recept

2016.01.11. 14:03 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Körözött recept Tovább

Nélkülözhetetlen alaprecept, amit mindenkinek kell ismernie, mert az éhség a legváratlanabb időpontokban ütheti fel a fejét és ilyenkor jól jön egy kaja, amit 3 perc összedobni. Pirítóssal tökéletes vacsi, a fokhagymamentes verzió pedig reggelinek sem utolsó. 

  • 500 g juhtúró
  • 200 g tejföl
  • 1 db kápia paprika
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 1 db újhagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál kömény

korozott.jpg

A juhtúrót és a tejfölt egy tálba tesszük. A kápia paprika magjait és ereit eltávolítjuk, majd kis kockákra vágva a tálba tesszük. A petrezselymet finomra vágva hozzáadjuk, majd mehet bele egy egész újhagyma. A fokhagymákat megroppantjuk, majd kevés sóval meghintve egy kés lapjával szétpépésítjük a vágódeszkán, majd ez is mehet a keverékhez. Befűszerezzük és alaposan összekeverjük. Pirítóssal, vagy vajas kiflivel tálaljuk. 

További alaprecepteket itt találtok:

Majonéz
Guacamole
Ajvár

Tovább a poszthoz
komment komment

Látványos + finom: almarózsa

2016.01.03. 13:44 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Látványos + finom: almarózsa Tovább

Tele van vele az internet, az emberiség 99%-a ismeri is. De mi lesz a maradék 1%-al? Nekik készítettük el ezt a videót. Egyetek almarózsát és jó lesz nektek!

prev_25.jpg

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 2 szép nagy alma
  • 1 narancs, 1 citrom
  • 1 csomag levelestészta
  • 2 evőkanálnyi sárgabarack lekvár
  • 1 kis marék pisztácia
  • 20 g vaj a formák kikenéséhez
  • Porcukor az almarózsák meghintéséhez

 img_5364.jpg

  1. Az almákat félbevágjuk, kimagozzuk és a vágott felületükkel lefelé a vágódeszkára helyezve 2 mm vastagságú félkarikára szeleteljük.
  2. A szeleteket tálba tesszük, ráfacsarjuk a citrusok levét és VAGY nyakon öntjük forró vízzel, VAGY bedobjuk a mikróba 2 percre. A lényeg, hogy hajlíthatóra puhuljanak a szeletek.
  3. A levelestésztát kiterítjük, kicsit nyújtunk rajta, hogy egészen vékony legyen, majd a hosszabb oldala mentén 6 egyenlő csíkot vágunk belőle. A csíkokat vékonyan megkenjük kevés vízzel kikevert lekvárral és megszórjuk enyhén lepirított, finomra aprított pisztáciával.
  4. A megpuhult almaszeleteket lecsepegtetjük és konyharuhára szedjük, hogy szárazak legyenek. Mikrózott almáknál ez a lépés kihagyható, mert nem lesz rajtuk felesleges nedvesség. A puha félkarikákat egymást kicsit fedve a lekváros-pisztáciás tésztacsíkokra pakoljuk úgy, hogy fél centire lelógjanak a tészta pereméről.
  5. A tésztacsík alsó részét ráhajtjuk az almákra és az így kapott szalagot feltekerjük.
  6. A rózsákat kivajazott muffinformába dobjuk és 170-180 fokos sütőben, hőlégkeverés nélkül addig sütjük, míg a kilógó almaszirmok el nem kezdenek teljesen megsülni (kb. 35-40 perc). A sütőből kivett almarózsákat hagyjuk még a forró formákban hűlni 10 percig.
  7. Tálalás előtt megszórjuk egy kevés porcukorral és kész is vagyunk!

img_5388.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

Mexikói paradicsomleves

2015.12.30. 11:46 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Mexikói paradicsomleves Tovább

Bármennyire is furcsán hangzik, Mexikóban is szokott néha hideg lenni, ilyenkor a helyi arcok is forró leveseket esznek, pl. olyat, amilyen ez itt. Ennek a pikáns paradicsomlevesnek egy különlegesen ízes fűszerpaszta az alapja, szóval a mexikói ízek atombombaként fognak robbanni a szátokban, ha kipróbáljátok ezt a receptet!

paradicsomleves_1.jpg

Hozzávalók 4 főre

  • 1 poblano paprika
  • 1 mokkáskanál egész koriander és római kömény
  • fél mokkáskanál tarkabors
  • 1 salotta / vöröshagyma
  • 2 ek étolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 paradicsomkonzerv
  • 1 mokkáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 lime
  • 1 kis csokor friss koriander

A poblano paprikát a magjaival együtt lepirítjuk egy forró serpenyőben, majd betesszük az egészet egy tálba és felöntjük forró vízzel, hogy kb. 10 perc alatt megpuhuljon. A koriandert, a római köményt és a tarkaborsot egy közepes lábasban szárazon lepirítjuk. Amikor illatozni kezdenek kiszedjük őket és mozsárban finomra törjük. A serpenyőbe olajat öntünk és megpároljuk rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Amikor megpuhult a hagyma és a fokhagyma, az egészet belenyomjuk egy aprítógépbe. Erre jön a lecsepegtetett paprika a mozsárban összezúzott fűszerek, kb fél dl olaj, majd az egészet összezúzzuk. Az így elkészített fűszerpasztát egy lábasba kanalazzuk és hevíteni kezdjük. Hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket, egy kevés vizet és az egészet összeforraljuk. Sózzuk, borsozzuk és füstölt paprikával, valamint egy lime levével ízesítjük. Hagyjuk rottyanni még egyet és már jöhet is a tálalás. Cheddar sajttal, tortilla chipsszel és friss korrianderrel díszítsük.

 

Tovább a poszthoz
Címkék: recept
komment komment

Csokoládés banánkenyér

2015.12.30. 11:45 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Csokoládés banánkenyér Tovább

Őrülten finom édesség banánnal, csokoládéval és karácsonyi fűszerekkel. A bejgli és a zserbó mellett ilyet is süssetek idén!

banankenyer.jpg

  • 15 dkg dió
  • 15 dkg nádcukor
  • 2 tojás
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt fehérbors
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt fahéj
  • 3 érett, barnuló banán
  • 1 tábla csoki
  • 15 dkg sima liszt
  • 8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 csipet só
  • 1 csom. sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna

banankenyer2.jpg 

A diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk és félretesszük. Robotgépben fehéredésig keverjük a cukrot a tojással, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vaníliát, és a fűszereket. Gyorsan elkeverünk mindent, beledobjuk a 3 megpucolt puha banánt és addig csapatjuk, amíg a massza homogén lesz.

Alacsony fokozaton dolgozva hozzáadjuk a kétféle lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, végül spatulával a masszához keverjük a durvára aprított, pirított diót is.

A masszát az előkészített formába öntjük és 30-35 percig sütjük. Szúrópróbát végzünk, ha a tészta nem tapad, kivesszük és 10 percig a formában hagyjuk. Ezután kiborítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.

Tovább a poszthoz
komment komment

Ehető ajándék egyenesen Nápolyból: rum babá

2015.12.16. 12:01 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Ehető ajándék egyenesen Nápolyból: rum babá Tovább

Nápolyban figyeltünk fel erre a brutális édességre, amit arrafelé nagyjából minden sarkon lehet kapni. Nagyon édes, nagyon rumos és kétféleképpen lehet hozzájutni: tejszínhabbal telepakolva, vagy alkoholos, citromos szirupba áztatva, üvegbe hosszú időre eltéve. Most az utóbbi verzió receptje következik. Vigyázzatok, simán be lehet nyomni tőle, autóba ne nagyon üljetek ha ettetek belőle!

rumbaba_1.jpg

Hozzávalók (kb. 12 darabhoz):


30 dkg liszt
1 dl tej
10 g élesztő
30 g kristálycukor
4 tojás
10 dkg olvasztott, szobahőmérsékletű (max. langyos) vaj
1/2 kávéskanál só
1 narancs lereszelt héja

A rumos sziruphoz:


35 dkg cukor
3,5 dl víz

2 citrom lehámozott héja

2 dl frissen facsart citromlé
3,5 dl rum

Az élesztőt a langyos tejben 10 g cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk. Hozzáöntjük a  többi liszthez, amihez hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojásokat egyesével, a cukor többi részét, a lereszelt narancshéjat és a sót. Az így kapot lágy tésztát letakarva egy órán át kelesztjük. Kivajazott muffinformába kanalazzuk őket, további 50 percig kelesztjük és 190 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük, míg megemelkednek és a tetejük aranybarnára sül. Kivesszük a sütőből és hagyjuk őket kihűlni.

A sziruphoz a vizet a cukorral összeforraljuk, beledobjuk a citromok lehámozott héját, hozzáöntjük a citromlevet és egyet rottyantunk rajta. Lehúzzuk a tűzről, beleöntjük a rumot. A babákat nagyobb befőttesüvegbe pakoljuk és felöntjük a rumos sziruppal úgy, hogy teljesen ellepje őket. Fél óra elteltével érdemes utánatölteni a szirupot, mert sokat magukba szívnak a sütik! A tetejére még rápakoljuk a citromhéjakat is, ami a tárolás során még intenzívebb citromos ízt kölcsönöz majd a csemegénknek. Hűtőben sokáig eláll!

MÁSIK HÁROM EHETŐ AJÁNDÉKÁRÓL SE MARADJATOK LE!

Tovább a poszthoz
komment komment

Ételek és ötletek a Szárnyas Ízvadásztól az Instagramon!