Fördős Zé a konyhában Electrolux

Frittata füstölt sonkával és medvehagymával

2016.03.24. 11:12 | fördős_zé | Szólj hozzá! komment komment
Frittata füstölt sonkával és medvehagymával Tovább

Világbajnok reggeli, ha már unjátok az omlettet és a rántottát: ez az olaszok tojáslepénye, a frittata. Bármilyen zöldséget ér belepakolni, de mi most egy limitált húsvéti kiadást mutatunk nektek tormával, füstölt sonkával és persze sok medvehagymával.

img_9320.jpg

Hozzávalók:

  • 15 dkg főtt, füstölt sonka/csülök
  • 2 ek étolaj
  • 15 dkg paradicsom
  • 8 tojás
  • bors
  • 2 ek frissen reszelt torma
  • 1 marék medvehagyma apróra vágva
  • kevés cheddar sajt

img_9314.jpg

A kockára vágott sonkát egy kevés olajjal egy serpenyőben megpirítjuk. Közben a koktélparadicsomot félbevágjuk és a csülökhöz adjuk. A tojásokat egy tálba ütjük, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a tormát, hozzáadjuk a felaprított medvehagymát és rátépkedjük a sajtot. Az egészet egy villával lazán összekeverjük és a paradicsomos-sonkás keverékre öntjük, a tetejét pedig megszórjuk a megmaradt sajttal. Ha a tojás a serpenyő pereménél már kezd megszilárdulni, akkor mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol kb. 10-12 perc alatt megsül.

Tovább a poszthoz
komment komment

Nagyon szaftos resztelt máj

2016.03.23. 12:48 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Nagyon szaftos resztelt máj Tovább

Pofonegyszerű kaja, de tényleg. Percekben mérhető az idő, amíg elkészítitek, de egy valamit vegyetek véresen komolyan: ez az étel akkor finom, ha szaftos. Vagyis ha SZAFTOS. Nagyon. Na irány főzni!

resztelt_maj.jpg

Hozzávalók:

  • 500 g csirkemáj
  • 100 ml olaj
  • 200 g vörös hagyma
  • 1 púpos tk paradicsompüré
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 2 tk majoranna
  • 1/2 tk bors
  • 1 csapott tk só
  • 1 csapott ek fűszerpaprika
  • 1 ek keményítő
  • 2 dl víz
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • 1 kis paradicsom

img_8586_1.jpg

Egy serpenyőben olajat hevítünk és lepirítjuk rajta a paradicsompürét. A vöröshagymát szeletekre vágjuk és paradicsomos alaphoz adjuk.  A serpenyőbe tesszük a vékony szeletekre vágott fokhagymát, a májat és pirítani kezdjük. Az egészet megszórjuk őrölt pirospaprikával, köménnyel, majorannával, sóval és borssal. Hozzáadjuk a keményítőt, a vizet és az egészet összeforgatjuk. Kb. 5-10 percen keresztül főzzük, majd végül főtt burgonyával tálaljuk.

img_8613.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

Házi hummusz recept

2016.03.11. 10:34 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Házi hummusz recept Tovább

A hummusz népszerű étel lett Budapesten, elég jól passzol mindenféle pitás szendvicsekhez, falafelhez. De sokan nem is sejtik, hogy mennyire egyszerű cuccról van szó: pár lépésből áll elkészíteni és egy friss, házi gyártású hummusz jobb, mint bármi, amit egy török büfében kaptok!

hummusz.jpg

  • 200 g száraz csicseriborsó (vagy csicseriborsó konzerv)
  • 100 g szezámmag
  • 1 púpozott teáskanál őrölt római kömény
  • 1 kis gerezd fokhagyma
  • Só, fehérbors
  • 1 evőkanál citromlé
  • Kb. 1,5 dl olívaolaj

hummusz2.jpg

A csicseriborsót kb. 1,5 óra alatt készre főzzük, vagy használjunk konzerv csicseriborsót és akkor ez a lépés kihagyható. Egy száraz serpenyőbe szórjuk a szezánmagot és közepes lángon, rázogatva addig pirítjuk, amíg világos zsemleszínt nem kap. Az így lepirított szezánmagot bedobjuk egy aprítógépbe, hozzáadunk egy kevés olívaolajat és teljesen homogén állagú krémet készítünk belőle: ez a tahini paszta. A megfőtt csicseriborsót leszűrjük és a tahini pasztához adjuk. Hozzáadunk a főzőléből egy keveset, majd a római köménnyel, sóval, fehér borssal, citromlével és egy gerezd fokhagymával ízesítejük. Még rakunk bele olívaolajat és az egészet összezúzzuk az aprítógéppel. Az állagán közben lehet javítani a főzőlé és olívaolaj hozzáadásával, az ízeken pedig citrommal és a fűszerekkel lehet finomhangolni.

Tovább a poszthoz
Címkék: recept hummusz
komment komment

Hatalmas kedvenc: rakott kel

2016.03.04. 12:55 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Hatalmas kedvenc: rakott kel Tovább

Az olaszok szerint a világ legjobb sütőben sült, rakott étele nem más, mint a lasagna. Ezzel csak egy gond van, hogy nem ismerik a rakott kelt. Ha ismernék, be kéne látniuk, hogy csak a 2. helyezettre futotta. :)

rakottkel_1.jpg

  • 3 ek olaj
  • 72 dkg darált sertéscomb
  • 35 dkg rizs
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 ek passzírozott paradicsompüré
  • Fél kelkáposzta
  • 1 púpozott ek fűszerpaprika
  • 1 csapott tk majoranna
  • Fél mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 babérlevél
  • Só bors
  • 450 g tejföl
  • 3 ek zsemlemorzsa

img_8518.jpg

A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítjuk és olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darált sertéshúst, amit jó alaposan átpirítunk. Hozzáadjuk a paradicsomot/paradicsomkonzervet, majd a fűszereket. Az egészet jó alaposan összeforgatjuk, felöntjük 4 dl vízzel és fél órát rotyogtatjuk.

Közben a rizst forró vízzel felöntjük, megsózzuk és addig pároljuk, amíg csak éppen egy kicsit még haraphatóak a szemek. A kelkáposzta leveleit nagyobb darabokra vágjuk és forró vízben elkezdjük kifőzni. Ha teljesen megfőtt, puha kel-leveleket szeretnétek, hagyjátok őket 6-7 percig a vízben, ha roppanósra hagynátok, mint mi, akkor 2-3 perc főzés után blansírozzátok, azaz dobjátok hideg vízbe.

A leveleket ezután lecsepegtetjük egy konyharuhán. A töltelékhez, ha szükséges adunk egy kis vizet még, majd összeforgatjuk az előfőzőtt rizzsel. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és összeállítjuk a rakott kelt: egy hőálló tál alját kibéleljük a kellevelekkel, ezeket megsózzuk, majd elterítjük rajtuk a tejfölt, majd a tölteléket és ezt még kétszer megismételjük. Az utolsó réteg tejfölre zsemlemorzsát szórunk és 30 perc alatt készre sütjük.

Tovább a poszthoz
komment komment

Az én madártej receptem

2016.02.22. 10:28 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Az én madártej receptem Tovább

A madártej is tipikusan egy olyan desszert, amit akkor is simán össze tudtok dobni, amikor egy nagy zabálás után rájöttök, hogy ennétek valami édeset, de még egy tábla csoki sincs otthon. Alig kell hozzá pár összetevő, de a madártej mégis olyan finom dolog, hogy nem lehet neki ellenállni! 

Hozzávalók:

  • 1 l tej
  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • egy vanília kikapart magja v. 1 ek vanília kivonat
  • 1 mk fahéj

Felforraljuk a tejet, közben kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket félig felverjük kevéske sóval, majd az össz cukormennyiségből 2 evőkanálnyit hozzáadunk és kemény habbá verjük.

A felforrt tejhez keverjük  a vaníliát és még szintén a kimért cukormennyiségből 1 evőkanálnyit, majd a felvert fehérjéből galuskákat szaggatunk a tejbe és fedő alatt 2 percig főzzük őket A megfőtt galuskákat egy külön tányérba szedjük.

A tojássárgákhoz hozzákeverjük a maradék cukrot, és az egészet habosra keverjük. Hőkiegyenlítéssel a vaníliás tejhez keverjük, ami azt jelenti hogy egy kevéske forró tejet a sárgákhoz keverünk, összekeverjük, majd ha szépen felhígult, a keveréket a fahéjjal együtt a forró tejhez öntjük. Folyamatosan kevergetve megvárjuk hogy besűrűsödjön. Tálkákba szedjük a krémet, és melegen, vagy jól lehűtve, habgaluskával a tetején tálaljuk.

img_2886.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

Szárazföldi paella csirkecombokkal és sok kolbásszal

2016.02.12. 09:54 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Szárazföldi paella csirkecombokkal és sok kolbásszal Tovább

A tengerparton kagylókkal és rákkal esszük, de itt a szárazföldön sem maradhat el az igazi paella-élmény: itt csirkecombokkal és kolbásszal készítjük, füstölt paprikával és sáfránnyal fűszerezzük, az alját kicsit megpirítjuk és el is készült a paella. Isteni finom spanyol fogás, teszteljétek!

img_7960.jpg

Hozzávalók két személyre

  • 2 db alsó és 2 db felső csirkecomb
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 1/4 db zöld és 1/4 db piros kaliforniai paprika
  • 10 dkg darabolt paradicsom konzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál füstöltpaprika-őrlemény
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 5 dkg chorizo vagy szárazkolbász
  • 5 dl szárnyasalaplé (vagy víz)
  • 12,5 dkg rizottó rizs (pl. arborio)
  • 5 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 nagy csipet valódi sáfrány
  • Só, bors

paella.jpg

A finoman sózott-borsozott csirkerészeket kevés olívaolajon közepes lángon 80% készültségűre pirítjuk, majd félretoljuk a serpenyő szélére és mellette a nagyon finomra vágott lila hagymát üvegesre pároljuk. Hozzádobjuk az apró kockára vágott kaliforniai paprikát, a szeletekre vágott fokhagymát és a vékony szeletekre vágott kolbászt is. Egy perc után hozzáöntjük a paradicsompürét, és sóval, borssal, a füstölt paprikával és a kakukkfű leveleivel ízesítjük. Visszarendezgetjük a combokat, felöntjük az alaplével és 10 percig hagyjuk közepes lánggon rotyogni. Hozzáadjuk a sáfrányt és a rizst, amelyet finoman összekeverve-rázogatva eligazgatunk, hogy mindenhova kerüljön a serpenyőben. Fontos, hogy innentől kezdve már nem piszkáljuk a paellánkat, hagyjuk, hogy a hő magától elintézzen mindent. Nagy lángon intenzíven felforraljuk, majd 2 perc múlva levesszük alacsonyra a lángot, megszórjuk a zöldborsóval és a petrezselyemmel, majd addig rotyogtatjuk, míg a rizs teljesen magába nem szívja a nedvességet, és az alja enyhén kezd lepirulni (összesen kb. 20 perc). Levesszük a tűzről, és fedővel vagy alufóliával letakarva öt percig pihentetjük tálalás előtt.

img_7977.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

Luxuskaja egy pizza árából: stroganoff bélszín

2016.02.04. 14:17 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Luxuskaja egy pizza árából: stroganoff bélszín Tovább

A Stroganoff bélszínről mindenki tudja, hogy egy nagyon pikáns, finom étel. Sokan azt is tudni vélik, hogy drága dologról van szó (elvégre bélszínt pakolunk bele), és ezért eszükbe sem jut elkészíteni. De érdemes csinálni egy gyors számolást, mielőtt rögtön a csirkés verziónak látnátok neki! Meglátjátok majd, egy házhozszállított pizza árából fogjátok összedobni ezt a vacsit bélszínestül, gombástul, fehérborostul, köretestül. Teszteljétek!


img_8928.jpg

  • 40 dkg bélszín
  • 50 dkg gomba
  • 20 dkg tejföl
  • 20 dkg tejszín
  • 1 tk paradicsompüré
  • 1 tk mustár
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor 
  • 3-4 csemegeuborka
  • 5 dkg savanyított gyöngyhagyma
  • 1 citrom
  • kis csokor petrezselyem

img_8917.jpg

A gombákat egy tűzforróra hevített serpenyőben, napraforgóolajon aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük egy tálba. A bélszínt vékony csíkokra vágjuk, majd kevés olajon ezt is átpirítjuk a forró serpenyőben, ügyelve arra, hogy szaftos maradjon, ne száradjon ki.  Közben sózzuk, borsozzuk és ezt is félretesszük a gomba mellé. A hagymát és a fokhagymát finomra vágva a serpenyőbe tesszük és adunk hozzá egy kis olajat, ha szükséges. Hozzáadunk 1-1 teáskanál mustárt és paradicsompürét, majd ezeket a hagymával és fokhagymával együtt lepirítjuk. Ha ez megtörtént, felöntjük a fehérborral és hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Közben hozzáadjuk az átöblített és kis kockákra vágott csemegeuborkát és a szintén átöblített gyöngyhagymát. Egy kezeletlen héjú, vagy nagyon alaposan megtisztított citrom héjából 3 kis szeletet vágunk egy zöldséghámozóval, majd ezeket a szeleteket kis csíkokra vágva hozzáadjuk az ételhez. Elkeverjük benne a tejfölt és a tejszínt, majd sózzuk, borsozzuk és hagyjuk rottyanni egyet. Visszapakoljuk a korábban lepirított bélszínt és a gombákat, az egészet összeforgatjuk, majd megszórjuk  a finomra vágott petrezselyemmel. Sült krumplival, vagy rizzsel tálaljuk.

img_8926.jpg

Tovább a poszthoz
komment komment

Zöld tagliatelle citrusos gremolatával

2016.02.01. 09:42 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Zöld tagliatelle citrusos gremolatával Tovább

Télen az ember ösztönösen zsírt zabál eszméletlen mennyiségű zsíros hús, bacon és vaj formájában, amivel alapvetően nincs gond, de azért kell egy kis vitamin is. Szóval fogjatok egy nagy fej salátát, dobjátok össze belőle ezt a zöld tagliatellét és garantáltan nem fogjátok megbánni, mert baromi finooom lesz!

Hozzávalók 2 személynek:

  • 25 dkg tagliatelle
  • 1 dl olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 db szárított pepperoncini vagy más csípős paprika
  • 1/2 fejes saláta
  • 5 dkg parmezán
  • 1 citrom
  • 1 narancs
  • 1 nagy marék (7-8 dkg) pirított tökmag
  • Só, bors

tagliatelle.jpg

Egy közepesen forró serpenyőben felhevítjük az olívaolaj felét, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és a durvára vágott szárított paprikát. Közepes lángon addig sütjük, míg a fokhagyma finoman pirulni kezd, ekkor lehúzzuk a tűzről.

A fejessalátát alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és széttépkedve egy aprítógépbe dobjuk. Hozzáöntjük a maradék olívaolajat, a lereszelt parmezán felét, sózzuk-borsozzuk és az egészet alaposan összeturmixoljuk. Félretesszük.

Összedobjuk a gremolatát: a citrom és a narancs alaposan megmosott héjából egy zöldséghámozóval 3-3 csíkot lehámozunk és egészen vékony kis csíkokra, majd apró kockákra szeleteljük. A tökmagot finomra aprítjuk és összekeverjük a reszelt parmezánnal és a finomra aprított citrushéjjal.

A tagliatellét sós, forró vízben al dentére főzzük, lazán lecsepegtetjük és beledobjuk az ismét felforrósított fokhagymás-chilis olajba. Hozzákanalazzuk a leturmixolt fejessalátát, az egészet alaposan átforgatjuk és tálaljuk is. A pastát jó alaposan megszórjuk a citrusos gremolatával, meglocsoljuk olívaolajjal és kész is vagyunk!

Tovább a poszthoz
Címkék: olasz recept pasta
komment komment

Spanyol churros recept

2016.01.27. 11:12 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Spanyol churros recept Tovább

Régi nagy kedvencünk a churros, ha Barcelonában járunk tuti nem hagyjuk ki. Dél-Amerikában egyébként a töltött változat a népszerűbb, a spanyolok viszont ezt a vékony, csokiszószba mártogatott verziót preferálják. Egy olajban kisütött égetett tésztáról van szó, amit illik fahéjas cukorba hempergetni. Autentikus recept következik!

7135.jpg

Hozzávalók kb. 4 személyre

A churroshoz:

  • 12 dkg puha vaj
  • ½ teáskanál só
  • 15 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl víz
  • étolaj a sütéshez
  • fahéjas cukor a meghempergetéshez

A csokiöntethez:

  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 5 dl tej
  • 12 dkg csokoládé
  • 3 ek barna cukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

churros.jpg

A vizet a vajjal és a sóval egy edényben felforraljuk, egy mozdulattal hozzáadjuk a lisztet, intenzíven keverni kezdjük fakanállal, és ezt úgy 2 percig abba sem hagyjuk −közben a massza el fog válni az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, és kicsit átforgatva hagyjuk hűlni 2 percig, majd egyesével belekeverjük a tojásokat is. A végeredmény egy lágy, úgynevezett égetett tészta lesz − hasonló a képviselőfánk vagy profiterol alapjához. A kész tésztát csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, és 10−12 centi hosszú rudakat nyomkodunk belőle közvetlenül a 170 fokos, bő olajba, és szép aranybarnára sütjük őket. A kisült churrosokat még melegen fahéjas cukorba forgatjuk.

A csokiöntethez a keményítőt elkeverjük 125 ml hideg tejben. A maradék tejet kis lábosba tesszük, és alacsony láng felett felolvasztjuk benne a darabokra tört csokoládét. A csokis tejhez adjuk a keményítős tejet, a kristálycukorral, a fahéjjal, a sóval és a kakaóval ízesítjük, majd közepes lángon 15 percig főzzük (amíg besűrűsödik). Még forrón mártogassuk bele a churrost, úgy az igazi!

Tovább a poszthoz
komment komment

Penne alla vodka

2016.01.16. 12:20 | SzárnyasÍzvadász | Szólj hozzá! komment komment
Penne alla vodka Tovább

Őrült nagy marhaságnak tűnhet elsőre, de valójában egy teljesen klasszik olasz receptről van szó, amivel trattoriákban is találkozhatunk. A vodka rendszerbe juttatásának oka nem is annyira az ízekben, inkább az állagban keresendő: ennél krémesebb paradicsomos pennét még nem ettetek!

Hozzávalók két személynek:

  • 25 dkg penne
  • 15 dkg csirkemell filé
  • 1 kisebb vöröshagyma vagy salotta
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál paradicsompüré
  • kb. 10 szem kapribogyó
  • 2 dl passzírozott paradicsom (passata)
  • 1,5 dl habtejszín 30%-os
  • 0,4 dl vodka
  • Só, bors
  • 1+2 evőkanál vaj
  • Néhány levél friss bazsalikom
  • Olívaolaj és parmezán a tálalásnál

img_9061.jpg
Forraljuk fel a vizet a tésztának, közben pedig egy serpenyőben olajat hevítünk, majd rádobjuk a felkockázott csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk és a forró serpenyőben átpirítjuk, majd félretesszük. A serpenyőben vajat olvasztunk, majd finomra vágott hagymát és lapokra vágott fokhagymát dobunk bele. A hagymára kerül a paradicsompüré és a hagymával, fokhagymával együtt közepes lángon lepirítjuk. A hagymás alaphoz adjuk a kapribogyót is, közben pedig a forró vízben elkezdjük kifőzni a tésztát. A serpenyőbe öntjük a passzírozott paradicsomot is, lejjebb vesszük a lángot és rotyogtatni kezdjük, majd hozzáadjuk a vodkát is, amiből kb. 1 perc rotyogtatással elpárologtatjuk az alkoholt, végül hozzáadjuk a tejszínt. A mártást sózzuk, borsozzuk és még beleolvasztunk egy kis vajat is. Hozzáadjuk a korábban átsütött csirkét, majd elzárjuk alatta a lángot, a bazsalikomot pedig belemorzsoljuk. A tésztát leszűrjük és összeforgatjuk a mártással. Tálalásnál még kerül rá egy kis olívaolaj és sok parmezán. 

img_9056.jpg

Tovább a poszthoz
Címkék: olasz recept pasta
komment komment

Ételek és ötletek Fördős Zétől az Instagramon!